Activiteit
Gebiedsgids.nl
Harkstede
09
Juni
11.00
16.00
Hoofdweg 63
9617AB Harkstede
Slochteren
Groningen

Gedeputeerde geeft startsein Rondje Midden-Groningen in de Graankorrel

Hoofdweg 63 9617AB Harkstede Nederland
Cultuurgedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk geeft startsein voor het Rondje Midden-Groningen. Hieraan doen mee een aantal kerken en molens uit de gemeente.

Elke tweede zaterdag van de maanden april tot en met oktober openen een groot aantal kerken en molens hun deuren voor het publiek. Deuren die zelden op zaterdag opengaan worden voor je geopend zodat je kunt genieten van prachtige interieurs, imposante molenstenen, houttechniek en kunst: Van middeleeuws naar Midden-Gronings.

Zaterdag 9 juni gaan we echt van start. In Harkstede beginnen we met koffie in De Graankorrel, de uitreiking van de nieuwe folder ‘Kerken & Molens’ én de onthulling van ons nieuwe logo!

Deelnemers

De meeste deelnemers aan Rondje Midden-Groningen zijn in ieder geval open tussen 11.00 en 16.00 uur. Sommigen hebben afwijkende openingstijden. Onderstaande kerken en molens doen zeker mee:

Kijk op de respectievelijke websites voor de daadwerkelijke openingstijden en -dagen.

Bijzonderheden tweede zaterdag

Met Rondje Harkstede maak je kennis met het meest westelijke deel van de gemeente. Je kunt Stel’s Meulen beklimmen of herinneringen ophalen in de oude dorpsschool. In De Graankorrel is een tentoonstelling en de kerktoren is te beklimmen. De museale grafkerk wordt sinds begin juni gerestaureerd en is alleen van buiten te bekijken. Bij theehuis Ons Hertenkamp staat de koffie en thee klaar.

Verschillende molens draaien en/of malen regelmatig, te herkennen aan de wimpel en bij voldoende wind de draaiende molen. Tijdens het Groninger molenweekend (dit weekend) en Open Monumentendag (tweede weekend in september) draaien alle molens minstens een van beide dagen.

Groningen heeft een veelheid aan kerken en klokken. Om de schat aan luidklokken onder de aandacht te brengen doen in de gehele provincie kerken mee aan de Estafette Klokluiden. Tussen 14.40 en 16.30 uur luiden elke vijf minuten drie klokken in drie uiteenlopende plaatsen, van de randen van de provincie eindigend bij Groningen stad. Ook kerken in Midden-Groningen doen mee, waaronder de Protestantse Kerk in Schildwolde en de Sint Willibrorduskerk in Sappemeer.