Project

Langer zelfstandig thuis wonen | Noord 2017

Nederland Nederland

Waarschijnlijk wilt u zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dan is het verstandig om te bekijken of er aanpassingen in uw woning nodig zijn. Daarmee voorkomt u problemen en verbetert uw wooncomfort.

 

Wat kunt u zelf doen? 
•      Goede verlichting bij voor- en achterdeur, zodat u kunt zien wie er voor de deur staat, maar ook waar u zelf loopt. 
•   Een rookmelder op elke verdieping. Er bestaan ook gekoppelde brandmelders die u zelf of iemand anders bij brand een melding geven via een bericht op een smartphone. Bijvoorbeeld als u niet thuis bent of als u zich zorgen maakt dat u uzelf niet op tijd in veiligheid kunt brengen. 
•      Een veilige trap. Soms kan een kleine aanpassing ervoor zorgen dat u zelf nog in beweging blijft en veilig de trap op komt, bijvoorbeeld door een extra trapleuning. 
•   Houvast bij op- en afstapjes: een greep of beugel bij bijvoorbeeld het bad of de keldertrap. 
•      Een thermostaatkraan in douche of bad. Hiermee kunt u verbranding voorkomen. 
•      Een toilet op de slaapverdieping, zodat u ’s nachts geen trappen hoeft te lopen. 
•      Een nachtlampje met bewegingssensor, zodat u ’s nachts niet in het donker over de gang hoeft.

Hulpmiddelen 
Grotere ingrepen, zoals een traplift, til- lift of aangepaste keuken, kunnen soms (deels) worden vergoed via de Wmo. U kunt hiervoor terecht bij de VraagWijzer. Maar er zijn ook hulpmiddelen beschik- baar, die u zelf kunt aanschaffen bij de plaatselijke huishoudwinkels (zoals een bouwmarkt, Action, Blokker of Mars- kramer). Denkt u hierbij aan elastische schoenveters, douchebeugels, wan- delstok, rollator en technische snufjes zoals lampjes met bewegingssensoren.

Thuistechnologie 
Er bestaat een ruim aanbod aan technische hulpmiddelen, die helpen om veilig en comfortabel zelfstandig te wonen. Het gaat vaak om kleine, praktische oplossingen, die ouderen en mensen met een beperking kun- nen helpen om hun zelfstandigheid te bewaren. De Keuzegids Thuistechno- logie helpt bewoners en zorgprofes- sionals om te bepalen welke techni- sche hulpmiddelen het beste kunnen worden ingezet om zelfstandig wonen gemakkelijker te maken voor ouderen of mensen met een beperking. De gids beschrijft concrete belemmeringen, zoals slechthorendheid of slecht ter been zijn, en geeft suggesties voor technische oplossingen in huis. Van alle hulpmiddelen wordt aangegeven hoe ze werken en ook welke financiering hiervoor mogelijk is. 
De keuzegids is handig voor iedereen die meer wil weten over technische hulpmiddelen voor in huis. De gids is beschikbaar bij VraagWijzers en ook de downloaden via  www.rotterdam.nl/overzichtinthuistechnologie.

Een ander huis 
In sommige gevallen leveren aanpas- singen in huis onvoldoende resultaat op, of is het huis om andere redenen minder geschikt om te blijven wonen. Dan is het goed om te bekijken wat uw mogelijkheden zijn voor het vinden van een andere woning.

Mogelijkheden voor het vinden van een andere woning: 
•      Een nieuwe woning vindt u voornamelijk via internet. Vraag zo mogelijk hulp in uw omgeving als u het zelf niet kunt. Sociale huurwoningen vindt u via Woonnet Rijnmond. U moet zich hier eerst registreren, daarna kunt u reageren op woningen via internet op www.woonnetrijnmond.nl. Hier kunt u allerlei woonwensen doorgeven. 
•      Ook kunt u kijken op internet bij: www.woonz.nlwww.sor.nl  en woneninrotterdam.nl/rotterdamvoor-jou/senioren 
•      Een nieuwe koopwoning kunt u het beste zoeken op internet via Funda.nl. Het is handig om een aankoopmakelaar in te schakelen die ervaring heeft met het zoeken naar geschikte woningen of levensloopbestendige woningen. 
•      U kunt ook woonbeurzen bezoeken om erachter te komen wat voor u handig is. Zo kunt u ideeën opdoen voor in uw eigen of uw toekomstige huis.