U bent hier

Sociaal Domein



KIS | Kennisplatform Integratie & Samenleving

En deelt deze informatie actief met beleidsmakers bij gemeenten en andere overheidsinstellingen, politici, professionals werkzaam bij maatschappelijke organisaties, migrantenorganisaties en het bedrijfsleven.

Kennisplatform Integratie & Samenleving wordt uitgevoerd door het Verwey-Jonker Instituut en Movisie en gefinancierd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het Verwey-Jonker Instituut en Movisie werken samen met gemeenten en onderwijsinstituten als (v)mbo’s, hbo’s en universiteiten. 

Stichting Stimulansz

We vertalen de theorie van wet- en regelgeving naar de werkvloer, waarbij we laten zien dat er meer mogelijk is in de regelgeving dan vaak wordt gedacht. We adviseren en trainen beleidsmedewerkers, klantmanagers en andere professionals. 

Sociaal Vitaal in Kleur – 010 | NOOM

In het programma wordt een combinatie gemaakt van bewegen, delen van kennis en kunde, netwerk versterken en vergroten van weerbaarheid. We startten in Rotterdam. 

Contactpersoon
Drs Lucía Lameiro García | 06 20 966 432 | lameiro@netwerknoom.nl

De Geluksroute: een effectieve methode van klacht naar kracht

De Geluksroute is een methodiek om mensen zelf weer aan het roer te zetten, en daarmee mensen krachtiger mee te laten doen in de samenleving. In Nederland wordt in een aantal gemeenten gewerkt met de methodiek. De Geluksroute richt zich op mensen met diverse risicofactoren voor een laag welbevinden: eenzaamheid, (chronische) gezondheidsklachten en een lage sociaaleconomische status. Deze mensen lopen het risico in een negatieve spiraal te komen van meer en meer zorg, zonder verder te komen in hun leven.

De bewoner aan het stuur met de online tool Growpad

In deze interactieve sessie maak je kennis met Growpad, een online tool die bewoners en coaches ondersteunt bij het maken en monitoren van een persoonlijk groeiplan. De tool maakt het pad van groei inzichtelijk en maakt de bewoner eigenaar van zijn of haar groeiplan. Ook kan een bewoner zelf bepalen wie toegang tot het plan krijgt. Growpad helpt organisaties in het sociaal domein bij streetlevel monitoring: echte verhalen en echte prestaties van bewoners, coaches en organisaties.

Activerend werk in de gemeente Arnhem

Activerend werk heeft in de gemeente Arnhem geleid tot een heel andere manier van kijken naar en samenwerken het activeren van inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De definitie van werk is breed: op het moment dat iemand een bijdrage levert, is er sprake van werk. Ook Apeldoorn wil hiermee gaan starten. De keuze voor Activerend werk, zoals de methode heet, heeft er toe geleid dat het aantal mensen in de dagbesteding in drie jaar is gedaald tot 270. Daarentegen groeide het aantal Arnhemmers dat meedoet aan Activerend werk in dezelfde tijd van 0 naar 1100.

Psychische gezondheid bespreekbaar maken onder jongeren

Eén op de vijf jongeren krijgt te maken met psychische klachten, maar vindt het lastig om hierover te praten of hulp te zoeken. Hoe pak je psychische problematiek onder jongeren preventief aan? Binnen het onderwijsprogramma MIND Young Academy delen jonge ervaringsdeskundigen hun ervaringen in de klas. Deze zogeheten peer educators hebben zelf of in hun directe omgeving te maken gehad met psychische klachten. Samen met de docenten en zorgprofessionals in de school breken de peer educators het gesprek open over taboes en maken, indien nodig, de weg vrij naar verdere hulp.

Ateliers Sociaal Domein, een lerende onderzoeks- en uitvoeringspraktijk

Maak kennis met de Ateliers Sociaal Domein van NHL Stenden Hogeschool en de Werkplaats Sociaal Domein Friesland, waarin wordt samengewerkt in netwerken en maatschappelijke vraagstukken multidisciplinair worden onderzocht.

Stichting Inclusia

We versterken, verbinden en bevorderen inclusiviteit.

Contactpersonen
Leonieke Schouwenburg | Adviseur, ontwikkeling en inclusie | 06 437 088 76 | l.schouwenburg@inclusia.nl
Souad Achour | Adviseur versterking en verbinding | 06 501 200 57 | s.achour@inclusia.nl

Stichting Dorpshuis Westerbroek

Vertegenwoordigers van vrijwel alle verenigingen in Westerbroek die gebruik maken van het dorpshuis zijn vertegenwoordigd in het algemeen bestuur van de stichting. 

Pagina's