Voorziening
Gebiedsgids.nl
Rotterdam
Grotekerkplein 27
3011 GC Rotterdam
Telefoon: 
010 - 413 14 94
E-mail: 

Laurenskerk Rotterdam

Grotekerkplein 27 3011 GC Rotterdam Nederland Nederland
De Laurenskerk herbergt 2 kerkelijke gemeenten. Daarnaast heeft het een uitgebreid cultureel programma, een museumfunctie en tentoonstellingen.

De Laurenskerk, het enige monument uit de middeleeuwen in Rotterdam, is in het afgelopen decennium in toenemende mate een multifunctionele ruimte geworden waar plaats is voor concerten, symposia, feesten, bedrijfspresentaties, beurzen en natuurlijk is er in deze Rotterdamse erfgoedlocatie een plek voor de permanente tentoonstelling en kerkdiensten.

De Grote of Sint – Laurenskerk, in de volksmond eenvoudig de Laurenskerk of Laurens genoemd, is van oudsher de ‘hoofdkerk’ van Rotterdam. Gebouwd tussen circa 1449 en 1525, is de Laurenskerk het enige nog resterende laatgotische gebouw uit het van oorsprong middeleeuwse Rotterdam.

Voor velen staat de Laurenskerk symbool voor de geschiedenis van Rotterdam. Zo kon men in de middeleeuwen het Rotterdamse stadsburgerschap kopen door 3000 stenen bij te dragen aan de bouw van de toren. De beelden van de zwaar getroffen kerk in de tweede wereldoorlog en haar wederopbouw nadien werden symbool voor de lotgevallen van de stad en haar bewoners. Ook nu blijft de Laurenskerk een imposante aanwezigheid te midden van alle architectonische nieuwbouw in het hedendaagse ‘Manhattan aan de Maas’