U bent hier

Financieel opvoeden, tips voor ouders

Ongeveer 13% van de tieners denkt dat geld onbeperkt uit de geldautomaat komt. Vroeger hadden kinderen een spaarpot. Elk muntstuk dat je kreeg verdween dan meestal in het spaarvarken. Tegenwoordig zijn er veel meer verleidingen, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Internet, social media, tv en etalages. Overal is reclame en zijn er prikkels voor nieuwe, mooiere en betere spullen. Het kan lastig zijn daarmee om te gaan. Want wanneer spaart uw kind voor die nieuwe telefoon of een paar schoenen? En wanneer trekt u de portemonnee? 

Om jongeren financieel weerbaar en zelfredzaam te maken, is het belangrijk dat zij leren omgaan met geld. Wat moeten kinderen wanneer leren? Het bespreken van geldzaken is een onderdeel van de opvoeding. Uw (klein)kind op jonge leeftijd bewust maken van de waarde van geld, kan financiële problemen in de toekomst voorkomen.

Financieel opvoeden betekent: 
Een keuze leren maken tussen wat echt nodig is en wat gewenst is. 
Met een bepaald bedrag een periode (week of maand) door kunnen komen. Wensen afstemmen op het bedrag dat je elke maand verdient/hebt.

Het NIBUD biedt tips voor het financieel opvoeden. 

Toegankelijkheid 
Het NIBUD biedt op haar website veel informatie en advies over het omgaan met geld (www.nibud.nl/). Voor ouders zijn er tips en hulpmiddelen bij onder meer de volgende vragen: 
- Weten hoe uw kind met geld omgaat? Doe samen met uw kind de geldtypetest - NIBUD: GELDTYPETEST 
- Leer uw kind een begroting maken - NIBUD: SCHOLIEREN 
- Hoeveel zakgeld is normaal? - NIBUD: ZAKGELD 
- Hoeveel kleedgeld is normaal? - NIBUD: KLEEDGELD 
- Checklist ‘geldafspraken met uw puber’ - NIBUD: GELDAFSPRAKEN MET UW PUBER 

 

Website: 
https://www.nibud.nl/
Gebieden: 
Uitgebreide infodrager: 
127109