Nieuws

Webinar Vaste grond voor Groningen 2

Nederland Nederland

Webinar Vaste grond voor Groningen - De aardbevingsproblematiek in Groningen, een digitale update.

Over dit evenement

Het besluit om de gaswinning in Groningen te stoppen leidde tot een enorme reorganisatie rond de aardbevingsproblematiek. Dat bracht veel bestuurlijke verschuivingen met zich mee. Nu krijgt Groningen weer vaste grond onder de voeten. Daarover gaat dit webinar.

Er is veel veranderd: het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is verantwoordelijk voor de versterkingsopgave en het toekomstperspectief van de provincie.

Per 1 juli is het Instituut Mijnbouwschade Groningen een feit: de taak van dit zelfstandig bestuursorgaan is om schade af te handelen, om te compenseren voor waardedaling en smartengeld uit te keren.

Ook maken de gemeenten nu zelf de plannen voor versterking. Makkelijk is dat niet, want er moet een balans worden gevonden tussen wat nodig is voor de fysieke veiligheid en wat billijk is gegeven de jarenlange onzekerheid en gedane beloftes. Tenslotte is het Nationaal Programma Groningen volop bezig met het maken van toekomstplannen.

Al met al is het tijd voor een update, hoe gaat Groningen het komend jaar aan de slag? Voelen bewoners al meer vaste grond onder hun voeten? Wat is de invloed van de Corona crisis op de uitvoering van de versterkingsopgave? Wat voor toekomstplannen liggen er? En hoe ziet het ministerie van BZK haar nieuwe rol?

Programma

  • Huidige situatie en recente ontwikkelingen: een toelichting door Tom Postmes en Rolf Koops
  • Toespraak van minister Kajsa Ollongren, Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
  • Tafelgesprek met Adriaan Geuze (West 8 - Toukomst), Herman Rinket (Groninger Gasberaad) en Reinalda Start (NOS)
  • Afronding en afsluiting

Tafelhost Janine Abbring

vr., 26 juni 2020

12:30 – 13:30 CEST

 

OrganisatorKennisplatforms Bouwen & Versterken En Leefbaar & Kansrijk Groningen

WEBINAR Vaste grond voor Groningen

Organisator van Kennisplatform Bouwen en Versterken is door BuildinG opgericht om kennisopbouw en kennisdeling over toekomstbestendig bouwen en versterken te stimuleren.
Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen is opgezet rond de thema's leefbaarheid en kansrijkheid voor de provincie Groningen. Rijksuniversiteit Groningen is penvoerder en werkt hierin samen met Hanzehogeschool Groningen, CMO-STAMM/Sociaal Planbureau Groningen en GGD Groningen. Beide kennisplatforms zijn opgericht in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen (NCG).