Voorziening
Dalweg 5
6865 Doorwerth Doorwerth
Telefoon: 
026-3397030

Voortgezet Onderwijs Renkum

Dalweg 5 6865 Doorwerth Doorwerth Nederland Nederland

Elk jaar is doen we weer mee.  Tien leerlingen spelen het Europese parlement na in Arnhem. Alle middelbare scholen die meedoen vertegenwoordigen een land. Het Dorenweerd College vertegenwoordigt dit jaar ons buurland Duitsland. Zo’n groep, die één land vertegenwoordigt, heet een delegatie. Deze landen gaan in overleg met elkaar over verschillende onderwerpen en problemen die binnen de EU spelen, voorbeelden hiervan zijn: defensie, cultuur, economie, etc.

Bij ieder onderwerp zit één leerling van iedere school, dit noemt men de commissie. De commissies hebben de opdracht om het eigen probleem proberen op te lossen, dit doen ze door eerst de problemen duidelijk te krijgen en daarna volgt dan het lange proces van oplossen en dat kan alleen door goed met elkaar te overleggen. Als er  een oplossing wordt gevonden waar ieder land het mee eens is, dan wordt dit netjes opgeschreven en dat noemen we een resolutie. Deze resolutie gaan ze tijdens de algemene vergaderingen aan de overige delegaties en commissies presenteren in de hoop dat ze worden aangenomen.  

Natuurlijk is het niet alleen maar zitten en luisteren. Zo heb je maandag een activiteitenmiddag en op dinsdag avond een cabaretvoorstelling. Per delegatie wordt er één iemand aangewezen die de school gaat vertegenwoordigen op nationaal vlak. En daarna misschien zelfs nog op Europees vlak. Ik zelf heb vorig jaar ook meegedaan aan het MEP en vond het een hele leuke ervaring. Dit jaar ga ik er naar toe als journalist, dat houdt in dat ik samen met drie anderen een soort verslag maak als aandenken voor alle 'meppers' van dit jaar. Ik hoop dat het deze week een leuke week wordt en dat iedereen er veel plezier aan beleeft!