Nieuws

Koningsdag op 27 april 2023 in Rotterdam.

Nederland Nederland
De route van de Koninklijke Familie in Rotterdam vanwege de verjaardag van Koning Willem-Alexander start om 11 uur.

Van de Afrikaanderwijk, over de Nieuwe Maas naar de Binnenrotte in het centrum. Dat is in het kort de Koninklijke route op Koningsdag op 27 april. Wandelend én varend met watertaxi’s krijgt de Koninklijke Familie Rotterdam te zien in al haar veelzijdigheid: verschillende culturen, kunst, architectuur, geschiedenis en toekomst.

De route van de Koninklijke Familie start om 11 uur in de Afrikaanderwijk op Zuid, ter hoogte van het Afrikaanderplein. Via de Pretorialaan loopt het gezelschap richting de Maashaven. Vanaf de hoek van Maashaven-Noord en -Oost vervolgt de route over de Maas. Per watertaxi maakt het gezelschap de oversteek naar de Leuvehaven. De rit over water voert onder meer langs het ss Rotterdam, het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerikalijn. De Koninklijke vaarroute gaat verder langs Hotel New York, de Wilhelminapier en onder de Erasmusbrug door. De oversteek eindigt bij de trappen voor Plein 1940 bij het oorlogsmonument ‘De verwoeste stad’ van kunstenaar Ossip Zadkine. De wandeling vervolgt over de Blaak, met de Kubuswoningen van Piet Blom in zicht. Via de Dominee Jan Scharpstraat loopt het gezelschap richting de Laurenskerk om vervolgens dwars door de Markthal te eindigen op de Binnenrotte.

Rotterdam wil met deze 1 kilometer lange wandelroute en de oversteek over de Nieuwe Maas de stad laten zien in al haar veelzijdigheid en veelkleurigheid. Een stad waar veel mensen opnieuw zijn begonnen en nog steeds beginnen. Opgebouwd door mensen vanuit alle windstreken. De Rotterdamse vibe is voelbaar en zichtbaar in alles wat we doen in Rotterdam voor Koningsdag.

Loop alvast warm
Iedereen die alvast in de voetsporen wil treden van de Koninklijke Familie, kan de route zelf alvast ontdekken. Groepen kunnen de route lopen met een Rotterdamse gids. Download de routekaart of boek een gids op deze pagina.