Voorziening
Nassauweg 4
3314 JR Dordrecht

Aedes-Actiz | De Prinsemarij | Dordrecht

Nassauweg 4 3314 JR Dordrecht Nederland Nederland
Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en ActiZ brengen in de reportageserie 'Zorgvastgoed met toekomst' nieuwbouwprojecten voor wonen en zorg in beeld.

Tien diverse, net opgeleverde projecten laten zien dat het nog steeds kan: bouwen voor de zorg met oog voor de toekomst. De vijfde aflevering gaat over De Prinsemarij in Dordrecht. Zelfredzaamheid is het uitgangspunt van woonzorgcentrum De Prinsemarij in Dordrecht. Het nieuwbouwproject van zorgorganisatie Het Spectrum en woningcorporatie Trivire is in 2013 opgeleverd. De bouw was een spannend proces, waarover bestuurder Jorn Nierstrasz van Het Spectrum zegt: “Ik had het niet willen missen.” Maar hij zegt ook: “Het is een financieel risico.”

De Prinsemarij is in de eerste plaats een wooncomplex, met diverse wijkvoorzieningen waaronder een gezondheidscentrum en een wijkcentrum en een restaurant met een biljart. Voor het grootste deel is het complex ingericht om mensen met een zorgvraag te ondersteunen in hun dagelijks leven, en om zelfredzaam te blijven.

Van de 94 woningen zijn er 51 ingericht voor mensen met een zorgvraag; 27 woningen zijn koop- of vrije sector huurwoningen en 16 woningen worden door Trivire verhuurd als sociale huurwoning. Na oplevering in 2013 trokken in eerste instantie bewoners met een ZZP indicatie in de zorgwoningen. Inmiddels worden 14 appartementen via scheiden van wonen en zorg verhuurd. De inzet van domotica, zoals beeldverbinding met de zorgpost en andere bewoners, ondersteunt zelfredzaamheid.

Het bijzondere van dit woon-zorgcomplex is dat het is gebouwd met als uitgangspunten scheiden van wonen en zorg en het stimuleren van zelfredzaamheid van de bewoners. De domotica is daarbij een belangrijk onderdeel, dat ook voor de nodige hoofdbrekens zorgde tijdens de bouw. Nog niet eerder was afstemming tussen de leveranciers van deuren en elektronica en de elektricien zo belangrijk in een bouwproject van Trivire. Projectleider Pieter Baanvinger van Het Spectrum is trots op dit project, “Met de duurste deuren van Dordrecht.” De zelfredzaamheid zit overigens niet alleen in de deuren, maar ook in de werk- en denkwijze van zorgprofessionals en bewoners.

Vasthoudendheid en vertrouwen dat het goed zou komen waren de voornaamste succesfactoren voor dit project, waarmee Trivire en Het Spectrum struikelblokken als een instortende woningmarkt, moeizame financiering en belemmerende wetten en regels overkwamen.