Project
Gebiedsgids.nl
Jeugd-en-jongeren

Hulpverlening digitaal, hulp en advies

Nederland Nederland
Jongeren die hulp en advies kunnen gebruiken, maar daarvoor (nog) liever niet ergens naar toe willen zijn er verschillende hulporganisaties waarmee ze kunnen chatten en/of hun vragen kwijt kunnen.
  • Pestweb: Plagen gebeurt vaak spontaan, het duurt niet lang en gebeurt niet dag in dag uit. De ene keer plaagt de één, de andere keer plaagt de ander. Plagen gebeurt zonder iemand pijn te willen doen en is daarom vaak leuk en grappig. Bij pesten is dat anders, daar ben je niet gelijk aan elkaar. De pester is vaak sterker of ouder en heeft een grote mond. Anderen kijken vaak tegen de pester op. Pesten gebeurt ook vaak in een groep en telkens is dezelfde persoon de klos. De pester wil pijn doen, vernielen of kwetsen. Pesten gebeurt vaker dan één keer, soms weken – of maandenlang. Het gebeurt meestal zo dat volwassenen het niet merken. Pesten heeft een groot effect. De gepeste voelt zich vaak eenzaam en verdrietig en is onzeker en bang. Pesten kan zelfs lichamelijke en psychische klachten veroorzaken. Er worden veel kinderen en jongeren gepest. Alleen al op internet wordt één op de tien jongeren gepest. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren bij iemand terecht kunnen voor hulp als ze worden gepest: een volwassene die ze vertrouwen en met wie ze durven te praten. Ligt dit moeilijk, dan kunnen ze terecht bij Pestweb dat ondersteund wordt door de stichting School en Veiligheid.
  • Uit de Min is een site voor jongeren met vragen en problemen rondom geld. Via deze site kunnen jongeren anoniem chatten met vrijwilligers van Humanitas. Zij zijn er om jongeren verder te helpen die problemen hebben met geld. Ze beantwoorden vragen en kijken samen met de jongere naar wat deze verder zouden kunnen doen in hun situatie. Een chatgesprek kan over alles gaan zolang het maar iets met geld te maken heeft. Verder vinden zij op uitdemin.nl antwoorden op veelgestelde vragen en links naar andere nuttige websites. Het chatten is anoniem. Dat betekent dat er geen persoonlijke gegevens worden uitgewisseld en niemand zich met zijn echte naam bekend hoeft te maken. Je kunt gebruik maken van een nickname (schuilnaam). De vrijwilliger van Humanitas is ook anoniem.
  • Wijzer in geldzaken is een platform waarin het ministerie van Financiën samen met meerdere partijen betrouwbare informatie biedt over tal van zaken die met geld te maken hebben. Met toereikende financiële vaardigheden staan jongeren sterker in het leven. Ze hebben meer greep op hun persoonlijke ontwikkeling, zijn beter voorbereid op risico’s en kunnen tegenslagen beter opvangen. Thema’s zijn onder meer: 18-op jezelf, leren omgaan met geld, studeren, geldzaken op orde, lenen, verzekering, geldzaken door het jaar.
  • Overige informatieve websites voor jongeren die voor hun ouders of hun broertje of zusje moeten zorgen, of waarvan de vader of moeder gezondheidsproblemen, psychische problemen of verslavingsproblemen hebben zijn: drankjewel, kopstoring, survivalkid, zorg voor je ouders, mantelzorg.nl.

Toegankelijkheid 
Pestweb
(gratis) is er voor je als je je verhaal kwijt wil of een vraag heeft over pesten. Zij luisteren en helpen met tips en advies. Ze zijn bereikbaar via de chat, de mail (pestweb@schoolenveiligheid.nl) of door te bellen naar 0800-28 28 280 (schooldagen van 13-15 uur). Meer informatie is te vinden op http://www.pestweb.nl

Uit de Min (gratis) van Humanitas is maandag- tot en met donderdagavond online van 19.00 tot 22.00 uur. Deze openingstijden zullen later worden uitgebreid. Tot een half uur voor de sluitingstijd kun je je nog aanmelden voor een chatgesprek. Een heel enkele keer kan het gebeuren dat de chat niet open is omdat mensen ziek zijn of door andere onverwachte omstandigheden.(www.uitdemin.nl/)

Wijzeringeldzaken maakt informatie toegankelijk via de site https://www.wijzeringeldzaken.nl/platform-wijzeringeldzaken/. Je kunt er niet terecht met persoonlijke financiële vragen.

Survivalkid: voor jongeren met een vader, moeder, broer of zus met psychische problemen of een verslaving

Drankjewel: voor jongeren met een vader of moeder met een alcoholprobleem

Kopstoring: voor jongeren met een vader of moeder met psychische problemen of een verslaving

MantelzorgNL: informatie voor jonge mantelzorgers is te vinden op https://mantelzorg.nl/pagina/voor-mantelzorgers/thema-s/voor-jonge-mantelzorgers

Zorgvoorjeouders.nl: voor jongeren met diverse culturele achtergronden die zorgen voor hun ouders.

Organisatie

Organisatie
 
 
Kopstoring is een website voor jongeren die een vader of moeder met psychische of verslavingsproblemen hebben. Zij...
Organisatie
 
 
Heb je een vraag over mantelzorg of heb je juridisch advies nodig? Stel deze aan de Mantelzorglijn op werkdagen tussen...
Organisatie
 
 
MantelzorgNL is de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die belangeloos zorgt voor een naaste.
Zeist-oost En Zeister-bos
Organisatie
 
 
Bij Pestweb kun je je verhaal kwijt als je te maken hebt met pesten. Wij helpen je met tips en advies om het pesten te...
Utrecht-zuid
Organisatie
 
 
Wijzer in geldzaken is een online platform en is een initiatief van het ministerie van Financiën.
Organisatie
 
 
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen (po, vo en mbo) bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.
Utrecht-zuid
Organisatie
 
 
Op deze websites vind je veel informatie die je als mantelzorger kunt gebruiken om de zorg te vergemakkelijken.
Utrecht-zuidwest