3026

Tussendijken

3026 Nederland Nederland

De bekende winkelstraat Schiedamseweg ligt aan de zuidkant van Tussendijken, in het noorden verbindt de Mathenesserweg de wijk met Schiedam.

De oostgrens van Tussendijken is een verhaal apart. Hier ligt de Mathenesserdijk, met woon-blokken die uitkijken op de Delfshavense Schie. Bewoners van ‘de dijk’, zoals Tussendijkers zeggen, zien elke dag de binnenvaartschepen langs hun woning varen, heen en weer tussen de Nieuwe Maas en Overschie of Delft.

Historie
De geschiedenis heeft zijn sporen nagelaten in Tussendijken. Het hart van de wijk is op 31 maart 1943 bij vergissing gebombardeerd door de geallieerden. Jaarlijks vindt hier een herdenking plaats op 4 mei. Door het bombardement ontstond een lege plek in de wijk, die na de Tweede Wereldoorlog als Park 1943 en Visserijplein werd ingericht. Een monument in het Park 1943 herinnert aan de ramp.

De bewoners
Tussendijken heeft circa 7.000 inwoners. Van de ruim 3000 woningen is zo’n 65 procent sociale woningbouw. Jong en oud (sterk vertegenwoordigd in Tussendijken) schetsen het beeld van een wijk met een ongedwongen, vriendelijke sfeer waar het multiculturele karakter niet ter discussie staat. Ook eigenzinnige ondernemers hebben op de kop van de Mathenesserdijk, in het markante pand De Fabriek, hun plek in de wijk gevonden.

Voorzieningen
Op het Visserijplein staat wekelijks de markt die uit heel Delfshaven mensen trekt. Pier 80, een drukbezocht multifunctioneel wijkcentrum en de plek waar bewoners terecht kunnen voor allerlei vragen is ook op het Visserijplein te vinden. In de buurt van de Mathenesserweg is het eigentijds winkelen, met bijzondere winkels en galeries die zich hebben gevestigd tussen de Surinaamse buurtsuper en de Turkse groenteboer.

Bron: http://www.rotterdam.nl/tussendijken