Voorziening
Noorderstraat 151
9611 AD Sappemeer

Rijks Hogere Burgerschool

Noorderstraat 151 9611 AD Sappemeer Nederland Nederland
De Rijks Hogere Burgerschool is een voormalige school in de Nederlandse plaats Sappemeer.

Het schoolgebouw aan de Noorderstraat werd in 1868 gebouwd in de eclectische stijl en heeft een classicistische voorgevel. De voordeur werd alleen gebruikt na diploma-uitreikingen, de ingang is gelegen in de westelijke zijgevel. Op het dak staat een houten klokkentoren, met een achthoekige lantaarn met koepeldak. Het uurwerk hiervoor werd gemaakt door de Groninger H. Deutger. In de lijst boven het fronton staat "Rijks Hoogere Burgerschool".

Aletta Jacobs werd volgens haar eigen Herinneringen in 1870 toegelaten als toehoorder tot deze RHBS. Zij was daarmee het eerste meisje dat een hbs bezocht. De school kreeg later haar naam. Kornelis ter Laan en Rento Hofstede Crull waren leerlingen van de RHBS. Edu Douwes Dekker (zoon van Multatuli) was er enige tijd leraar. Tot 1969 was in het gebouw het Dr. Aletta Jacobs-lyceum gevestigd.

In 1979 werd het gebouw als kantoor in gebruik genomen. De voormalige school is nu een rijksmonument. In 2010 werd het honorair consulaat van de Baltische staten in het gebouw gehuisvest.