3191 aa

Hoogvliet

3191 aa Nederland Nederland

Hoogvliet ligt aan de zuidkant van Rotterdam, langs de oevers van de Oude Maas en in het hart van het industriële havengebied. Aan de buitenrand wordt Hoogvliet omsloten door de Groene Gordel, met grienden langs de Oude Maas en het unieke Ruigeplaatbos. De combinatie van ruimte, groen en bedrijvigheid maakt Hoogvliet een prettige woonplaats.

Hoogvliet heeft 8 wijken

In Hoogvliet Zuid, ten zuiden van de Groene Kruisweg, liggen de wijken Meeuwenplaat, Zalmplaat, Boomgaardshoek en het Centrum/Middengebied.
In Hoogvliet Noord, ten noorden van de Groene Kruisweg liggen de wijken Westpunt, Nieuw Engeland/Digna Johannapolder, Oudeland en Tussenwater met daarnaast het industrieterrein De Gadering.

Historie

Hoogvliet transformeert na de 2e wereldoorlog in de eerste Nederlandse satellietstad: een nieuwe woonplek voor werknemers in de petrochemie en de Rotterdamse haven. De werknemers komen vanuit het hele land en daarbuiten. In de jaren 70 en 80 verliezen industriearbeiders op grote schaal hun baan en verpauperen sommige wijken. Dit is de aanleiding voor de grootste herstructurering van het land die in 1999 van start gaat.

De bewoners

De ruim 34.000 inwoners zijn tevreden over het wonen in Hoogvliet: peilingen laten dat keer op keer zien. Hoogvlieters zijn betrokken bij wat er gebeurt in hun directe omgeving en bereid de handen uit de mouwen te steken. Hoogvliet heeft een wat oudere bevolking vergeleken met het Rotterdams gemiddelde. Vooral de inwoners van Hoogvliet Zuid zijn overwegend ouder. In Hoogvliet Noord wonen veel gezinnen.

Voorzieningen

Voorzieningen als scholen en winkels zijn er in alle 8 wijken. Het openbaar vervoer is prima geregeld met buslijnen en 3 metrostations. Het centraal gelegen winkelcentrum De Binnenban trekt bezoekers uit de hele regio. In Hoogvliet is verder een jachthaven, een manege, een kinderboerderij en er kan volop gesport worden. Campus Hoogvliet in Meeuwenplaat is een unieke plek voor jongeren waar onderwijs, wonen en vrijetijdsbesteding bij elkaar komen. Villa Vonk in Oudeland combineert basisonderwijs met een wijkontmoetingscentrum.

 

Cityportal Rotterdam Hoogvliet

http://www.rotterdam.nl/hoogvliet

\"\"