Organisatie
Schiehaven 15
3024 EC Rotterdam
Telefoon: 
010 404 13 44
E-mail: 

Stichting De Delft

Schiehaven 15 3024 EC Rotterdam Nederland Nederland
Stichting De Delft heeft ten doel: het regisseren en uitvoeren van de sociale activering, evenals het re-integreren van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt naar de arbeidsmarkt.

De stichting heeft vier activiteiten: een leerwerkbedijf, een productiebedrijf, het museum en horeca en evenementen. Zie de website. 

Het Schip

De reconstructie van het Linieschip “Delft” is de oorsprong van de werf in 1998. De voortgang van de bouw is een gecompliceerd proces gebleken, dat veel inspanning en vooral geld kost. Er zal verder gegaan worden met nieuwe inzichten die uitzicht bieden op een uiteindelijke voltooiing met een iets gewijzigde doelstelling: 
een platform bieden aan geïnteresseerden in de uitgebreide maritieme historie van Delfshaven, de stad Rotterdam, de Nederlanden in de 18e eeuw. De bouw zal zich in de eerste plaats concentreren op het verder stabiliseren van de constructie die reeds staat. Daarna zal de nadruk worden gelegd op het laten zien hoe een schip als dit werd ingericht en bewoond. Daarom zal het een ontmoetingsplaats zijn én worden voor oude ambachten op dit gebied, om de komende generaties te laten zien waar al die techniek van nu eigenlijk op gebaseerd is. Het schip als levend museum.

Vaste collectie 
Ter ondersteuning van de plannen met het schip, is er:

  • een uitgebreide collectie aan voorwerpen die uit het wrak opgedoken zijn
  • een reconstructie van diverse onderdelen van het schip, in model of op ware grootte. Bijvoorbeeld: sloepen, een kaapstander, een stuurwiel, beeldsnijwerk en modellen van delen van de scheepsconstructie, een maquette van de oorspronkelijke bouwplaats, rolpaarden en kanonnen en audiovisuele informatiebronnen.

 

Wisselende collectie

Op wisselende momenten worden exposities op maritiem gebied ingericht. Dat kan kunst zijn, een historische gebeurtenis of belangrijke personen of bedrijven.

Een vaste gast op dit gebied is de expositie:

Koninklijke Rotterdamsche Lloyd komt weer thuis!

De rederij Koninklijke Rotterdamsche Lloyd heeft een belangrijk hoofdstuk geschreven in de Nederlandse maritieme geschiedenis. De naam spreekt daardoor nog steeds tot de verbeelding. Van 1883 tot 1970 heeft de rederij een grote invloed gehad op zowel de Nederlandse, als de Nederlands-Indische maatschappij.

De uitgebreide expositie is een boeiende selectie voorwerpen van allerlei aard, kleding, passagebewijzen, vaatwerk, meubels, scheepsmodellen, foto's, kortom, alles wat met het varen naar Indonesië met de "Koninklijke" te maken had.

De  thuishaven van deze rederij bevond zich aan de overkant van de Schiehaven, op een steenworp afstand van onze werf