Project

Respijtzorg, tijdelijke overname zorgtaken mantelzorger

Nederland Nederland
Hulpvragers of mantelzorgers kunnen gratis tijdelijke vervanging aanvragen. De vervanging is door vrijwilligers (drempelloos) of door professionals (afhankelijk van de (aanvullende) zorgverzekering).

Doel 
Respijtzorg is de zorg die tijdelijk overgenomen wordt van de mantelzorger. Het doel is ervoor te zorgen dat mantelzorgers even tijd voor zichzelf nemen en even bijtanken door de zorgen even te vergeten. Het is belangrijk dat de overname van zorg betrouwbaar, veilig en passend is voor zowel de zorgvrager als de mantelzorger.

Aanpak 
Respijtzorg kan geboden worden door beroepskrachten of door vrijwilligers. Of iemand uit uw eigen netwerk. De zorg kan thuis overgenomen worden of buiten het huis, zoals in een logeerhuis of dagopvang. Het kan gaan om een dagdeel per week, een weekeinde of gedurende een vakantie.

  • Respijtzorg via de eigen zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar kan inlichtingen geven over eventuele vergoedingen. Zie voor een overzicht van de vergoedingen: www.mezzo.nl.
  • Ook bestaat de mogelijkheid om vrijwilligers voor meerdere dagen de zorg van de mantelzorg over te laten nemen. Zie  bijvoorbeeld www.handeninhuis.nl, www.respijtwijzer.nl
  • Het Steunpunt Mantelzorg(www.mantelzorgpoort.nl) van de stichting Welstad heeft eigen vrijwilligers die gratis respijtzorg kunnen leveren. 

Uitvoerende organisatie 
Wilt u graag een persoonlijk gesprek over de mogelijkheden die er voor u zijn, neem dan contact op met het Steunpunt Mantelzorg van de stichting Welstad: stuur een e-mail naar mantelzorg@welstad.nl of gebruik het contactformulier op de website www.mantelzorgpoort.nl. Bellen kan ook: telefoon 0599  635 999.

Organisatie

Organisatie
 
 
Bij het Steunpunt Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp kunt terecht voor informatie over uiteenlopende zaken.
Musselkanaal